Review

Boganmeldelse – 100 Dage 100 Digte

img_3066

Titel: 100 Dage 100 Digte – Hverdagstanker fra en coronatid

Forfatter: Pelle Hvenegaard

Forlag: Vilakazi Publishing

Bedømmelse:5 stars

Denne bog blev sendt som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Mine ord og holdninger er 100% mine egne og er ikke påvirket af dette.


I marts 2020 går Pelle Hvenegaard i gang med et simpelt, men også lettere uoverskueligt projekt: at skrive 1 digt hver aften i 100 dage, ud fra de følelser, tanker og oplevelser, der måtte presse sig på. Skæbnen vil, at corona-epidemien 10 dage inde i eksperimentet lukker Danmark ned. Dermed kommer Pelle til at sætte ord på hverdagen under en af danmarkshistoriens største kriser. 


Jeg mindes ikke jeg har læst en digtsamling før, foruden dem jeg var tvangsindlagt til at læse i skolen, men frivilligt…nej så har jeg holdt min afstand. Indtil nu, på trods af corona. 

Da jeg blev kontaktet af Pelle om jeg ville anmelde hans nye bog, en digtsamling, må jeg indrømme, at jeg var lidt i tvivl om hvorvidt det ville være noget for mig. Men alligevel, så var der noget, der dragede mig. Om det var fordi corona kom ind fra sidelinjen og satte sit præg på bogen eller fordi jeg er blevet mere voksen, tjah, i hvert fald besluttede jeg mig for at give disse digte en chance og nu er vi så her.
Mine tanker.
Mine følelser.
Mine oplevelser
med denne bog.

Tankevækkende, spændende og jordnær. Det er de ord, der umiddelbart sætter sig forrest i mit hoved når jeg tænker på digtsamlingen 100 Dage 100 Digte – Hverdagstanker fra en coronatid. Nu har jeg ikke så meget at sammenligne med, men jeg vil stadig gerne tro, at jeg vil kunne skelne om jeg læste gode eller dårlige digte. Og her er der heldigvis tale om det første. 

Digtene var alle nede på jorden og ikke flyvske og svære at tyde. De handlede bogstaveligtalt om, hvad Pelle oplevede og følte lige den dag, og derfor var de nemme at komme igennem og de var til at forstå og forholde sig til. 

Det er nok primært derfor, at jeg normalt holder mig fra digte – fordi de kan være så symbolske at de ikke er til at tyde, ligesom dem jeg skulle læse i skolen, men ikke her. Her kunne jeg være med fra start til slut og det var så rar en følelse. Det gjorde det at læse digtene til en fornøjelse og jeg kunne virkelig nyde dem i deres helhed.

Følelserne blev der ikke lagt skjult på og jeg måtte til tider trække vejret dybt, holde pauser og tænke lidt før jeg læste videre. For Pelle lagde ikke fingrene imellem, hvilket jeg elskede. Det kunne være hårdt, råt og barskt den ene dag og kærligt og sjovt den næste. 

Der var digte, som jeg virkelig kunne relatere til. Et eksempel er dag 3, “Hvad fanden er det med mig,” hvor Pelle snakker om, hvordan han elsker at skrive, men han ikke gør det af lyst, at det er en kamp at sætte sig ved tasterne og komme igang, selvom det er noget, der gør ham glad. Jeg sad og nikkede med fordi det var præcist sådan jeg ofte har det. Jeg elsker at skrive på mine historier, som meget gerne skulle blive til reelle bøger en dag, men nøj, hvor kan det være svært at gå i gang. Men det burde det jo ikke være, vel? Hvis det er noget man elsker?

Mange af digtene satte tankerne igang på mig, og det tager jeg som et godt tegn. At de får læseren til at føle noget, tænke over noget.
Det er en af grundene til at jeg vælger at give bogen 5 stjerner. Fordi mine tanker og følelser blev udfordret flere gange, men kun på den gode måde.
Stof til eftertanke. 
Det er der rigeligt af i 100 Dage 100 Digte. 

Jeg håber mange danskere får læst denne bog, selv hvis de ikke tror at digte er noget for dem, ligesom jeg startede med at tænke, så håber jeg at de giver den en chance. For den fortjener en chance.
Og forhåbentligt får den også andre læsere til at føle noget. 

Endnu engang tak til Pelle Hvenegaard for at sende mig et eksemplar af hans bog. Hvis du følger linket nedenfor kan du læse og høre Pelle læse op af de første 10 digte i bogen. En god smagsprøve på hvad der er i vente.

Læs og hør de første 10 digte på Pelle Hvenegaards hjemmeside.

One thought on “Boganmeldelse – 100 Dage 100 Digte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s